Fok / genua

Klantspecifiek maatwerk:

Er zijn wat keuzes te maken voor we de fok of genua volgens uw wens hebben. Daarom geloven wij ook niet dat er een onderscheid te maken is tussen een cruising, offshore en performance range. Er is wel veel verschil in gebruik door de ene zeiler en de andere. Keuzes in uitvoering, doeksoort en hardware hangt helemaal van uw wijze van zeilen, dus uw wens af. Daarom vind u bij ons geen range van basic tot performance zeilen. Wij brengen eerst uw wens in kaart om daarna met u een zeil op maat samen te stellen.

Welke keuzes zijn er te maken?

Allereerst willen we graag van u weten hoe u het zeil wilt gebruiken en moeten we enkele vragen beantwoord zien: – Wat voor boot zeilt u? – Zeilt u dagtochten? – Vaart u liever mooie tochten op zee? – Wilt u rolreven of wisselt u liever het zeil als de omstandigheden veranderen? – Heeft u een rolreef-installatie of vaart u met leuvers? – Welke waarde hecht u aan optimale performance in de zin van vormvastheid of gaat u liever voor een langere levensduur? Hieruit kunnen wij u voorstellen op het gebied van afmeting, doeksoort en hardware en bent u verzekerd van een zeil naar uw wens.

Welke snit heeft de voorkeur?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld of een zeil cross-cut (horizontale banen) of radiaal (verticale banen) gesneden moet worden. Dit hangt echter helemaal af van de doekkeuze. De wijze waarop een doek geweven wordt bepaald in welke richting het doek het minste rek vertoond. De fabrikant van het doek geeft dit al aan. Dus het is in het ontwerp heel eenvoudig te bepalen of we een fok of Genua cross-cut of radiaal gaan maken.